Mesto apeluje na ľudí, aby sa odpadu zbavovali priamo v Zbernom centre

11.05.2013 Poprad

Poprad 10. mája (TASR) - Popradská samospráva apeluje na obyvateľov mesta využívajúcich služby Zberného centra na sídlisku JUH, aby nenechávali svoj odpad pred bránami centra resp. nevykladali ho samozvaným triedičom odpadu postávajúcim pred závorou. Tieto prípady spravidla končia rozhádzaním odpadu po celom okolí sídliska a vznikajú tak rôzne čierne skládky.
Problematický je najmä elektroodpad, ktorý takto končí pred bránami centra. „Predovšetkým chladničky, nakoľko títo občania ich tam rozoberajú, následkom čoho sa do ovzdušia uvoľňuje pre životné prostredie nebezpečný freón. Problémom sú aj staré motorové píly a kosačky, z ktorých môže dôjsť k úniku ropných látok do pôdy,“ vysvetľuje vedúca strediska manipulácie s odpadom v spoločnosti Brantner Poprad Ľubomíra Bilošová. Podobne ako chladničky končia rozobraté a porozbíjané aj televízory a počítače, ktoré sú cenné kvôli medeným káblom.
„Apelujeme na obyvateľov mesta, aby sa svojho odpadu zbavovali naozaj až za závorou, teda v priestoroch samotného Zberného centra. V prípade, že sa odpad nedostane dovnútra, končí ako rôzne čierne skládky v okolí centra, ktoré tak stráca svoje opodstatnenie. Chceli by sme zároveň upozorniť, že závora slúži len na priebežnú reguláciu vstupu do Zberného centra. Ľudia môžu odpad doviezť autom priamo až na dvor, kde je manipulácia s odpadom oveľa jednoduchšia, stačí si počkať na obsluhu, ktorá závoru zodvihne,“ zdôraznila Kristína Horáková z popradskej radnice.
Do zberného centra môžu Popradčania ukladať odpad, ktorý nie je možné uložiť do štandardných zberných nádob, vrátane elektroodpadu, drobného stavebného odpadu či separovaných zložiek komunálneho odpadu. V zbernom centre nie je možné odovzdať nebezpečný stavebný odpad, ako napr. azbest a eternit, tiež odpad z rozobratých dopravných prostriedkov alebo výkopovú zeminu. Odovzdaniu odpadu do Zberného centra predchádza kontrola dokladu o trvalom alebo prechodnom pobyte v meste Poprad. „Dôvodom tohto opatrenia sú skúsenosti z predchádzajúceho obdobia, keď sa tam odpadu zbavovali aj obyvatelia z okolitých obcí a rôzne podnikateľské subjekty. Táto služba je však určená len obyvateľom Popradu, ktorí sú platiteľmi poplatkov za komunálny odpad“, zdôvodnila Horáková.
 

Vyberte región